Pentru a putea beneficia de o solutionare rapida a cererii de finantare, este necesar sa ne pui la dispozitie un dosar complet, continand toate documentele solicitate.
De asemenea, in cazul in care doresti finantare pentru achizitie de autovehicule ai la dispozitie cele 2 produse cu aprobare simplificata: finantare rapida si finantare start-up.
Societatea de leasing este proprietarul bunului pana la momentul achitarii integrale a obligatiilor de plata si efectuarea transferului proprietatii. Ca urmare, este necesara obtinerea unui mandat in vederea utilizarii bunului in afara teritorului Romaniei. Pentru obtinerea acestui mandat, iti punem la dispozitie 2 variante:
Nota: Mandatul se elibereaza, sub rezerva achitarii la zi a facturilor emise si scadente pana la data solicitarii, in baza.
Mandatul de utilizare a bunului in afara teritoriului Romaniei se emite pentru un interval de 90 de zile calendaristice incepand cu data curenta.
La emiterea contractului de leasing puteti opta pentru includerea ratelor de asiguare casco in scadentarul contractului sau pentru achitarea primelor de asigurare direct in contul asiguratorului.
― Daca ati optat pentru asigurare inclusa in contractul de leasing, contravaloarea primelor de asigurare se vor regasi in facturile de leasing. Incepand cu ianuarie 2014, facturarea primelor de asigurare nu este purtatoare de TVA.
― Daca ati optat pentru asigurare exclusa din contractul de leasing, veti achita primele de asigurare direct in contul societatii de asigurare, conform deconturilor transmise de Tiriac Leasing IFN S.A. prin e-mail si prin posta.
― Prima de asigurare trebuie achitata in termenul mentionat, in contul asiguratorului regasit in decont.
― Pentru confirmarea achitarii primei de asigurare, va rugam sa trimiteti dovada platii prin e-mail, la adresa asigurari@tiriacleasing.ro.
In cazul contractelor de leasing, prima de asigurare anuala a politei CASCO se calculeaza aplicand cota de prima la valoarea bunului din primul an de leasing. Cota de prima aplicata este o cota medie, negociata cu societatile de asigurare in beneficiul utilizatorilor. De asemenea, pe perioada leasingului nu se tine cont de rata daunei din anii anteriori de asigurare, iar prima de asigurare nu se majoreaza in functie de aceasta.
Valoarea asigurata a bunului scade anual, proportional cu cresterea vechimii acesteia, in conformitate cu grila de uzura agreata de societatea de asigurare.
Polita CASCO se incheie pentru intreaga perioada de leasing plus o luna, dar cel putin pana la incasarea integrala a valorii reziduale de catre locator.
Inspectia de risc reprezinta verificarea autovehiculului de catre asigurator si consta in efectuarea de poze care sa ateste aspectul exterior si interior al acestuia, urmata de completarea chestionarului de inspectie de catre inspectorul de asigurare si agreerea acestuia de utilizator. Inspectia de risc este obligatoriu a fi efectuata in urmatoarele cazuri:
Orice avarii constatate la efectuarea inspectiei de risc nu vor fi despagubite de asigurator.
La plecarea in strainatate aveti nevoie de Carte Verde si extindere CASCO. In cazul in care atat polita RCA cat si Carte Verde sunt emise de aceeasi societate de asigurare la care s-a incheiat si polita CASCO, extinderea valabilitatii celei din urma in strainatate este gratuita, in aria de acoperire a documentului Carte Verde. In situatia in care ati incheiat polita RCA la alt asigurator decat cel ales pentru CASCO, sau tara de destinatie / tarile tranzitate nu sunt acoperite prin Cartea Verde, va trebui sa achitati o prima suplimentara pentru extinderea valabilitatii in strainatate, la orice sucursala/agentie a asiguratorului CASCO.
In situatiile in care asigurarea Casco beneficieaza de extindere teritoriala inclusa in cota de baza, va recomandam sa verificati aria de acoperite astfel incat sa va asigurati ca polita este valabila in toate tarile traversate/vizitate,
Asigurarea RCA va fi incheiata de LOCATOR, contravaloarea acesteia urmand a se factura impreuna cu urmatoarea rata de leasing care survine momentului incheierii asigurarii.
Contractul RCA, inclusiv orice act aditional sau anexa la acesta, constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.
Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate, in cazul producerii unui prejudiciu, sa se poata adresa pentru efectuarea reparatiei oricarei unitati reparatoare auto, in conditiile legii, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA sau a unitatii reparatoare auto, care ar putea sa-i influenteze optiunea.
Prima de asigurare pe care o veti plati depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o masina) realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus in vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. https://www.aida.info.ro/ro/bonus-malus
Decontarea directa este un serviciu suplimentar prevazut in contractul RCA, care va fi taxat suplimentar, in baza caruia in caz de dauna provocata din vina unui tert va puteti adresa propriului asigurator RCA, urmand ca acesta sa intreprinda demersurile necesare avizarii, constatarii si despagubirii daunei respective.
Ulterior, asiguratorul dumneavoastra RCA va recupera de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de accident sumele de bani aferente despagubirii. Decontarea directa este un mecanism care sprijina consumatorul, deoarece acesta va avea contact doar cu asiguratorul propriu, cu care este familiarizat si pe care si l-a ales in functie de calitatea serviciilor prestate. Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila prin indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
Decontarea directa nu afecteaza dreptul persoanei prejudiciate de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Incepand cu data de 01.07.2020, societatile de asigurare din Romania vor tipari politele de asigurare Carte Verde pe suport de hartie alba https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020/
Politele de asigurare Carte Verde emise inainte de data de 01.07.2020 tiparite pe hartie verde, isi vor mentine valabilitatea pana la expirarea perioadei inscrisa in politele respective.
Pentru autovehiculele inmatriculate si asigurate in alte state membre ale Sistemului Carte Verde, incepand cu data de 01.07.2020, vor fi valabile deopotriva atat asigurarile Carte Verde tiparite pe hartie alba cat si cele tiparite pe hartie verde.
Recomandari:
Subliniem faptul ca, la efectuarea unor calatorii cu autovehiculul in strainatate, in state ale caror Birouri Nationale sunt membre ale sistemului Carte Verde, asigurarea Carte Verde pentru autovehicul este obligatorie si de asemenea este obligatoriu ca asiguratul sa aiba asupra sa polita de asigurare tiparita pe suport hartie pentru a putea fi prezentata pentru verificare la solicitarea autoritatilor cu atributii de control din tarile vizitate, cum ar fi politia de frontiera, politia rutiera etc.
Recomandam detinatorilor de vehicule ca inainte de plecarea intr-o calatorie in afara Romaniei sa verifice perioada de valabilitate a asigurarii Carte Verde pentru ca aceasta perioada sa acopere toata durata deplasarii si de asemenea sa verifice ca polita sa fie valabila in toate tarile traversate/vizitate, respectiv simbolurile acestor tari indicate pe polita sa nu fie barate.
Precizari:
Consiliul Birourilor, organizatia care coordoneaza activitatea Sistemului Carte Verde, a decis ca fiecare birou national care face parte din sistem sa decida la randul sau cu privire la culoarea hartiei (alba si/sau verde) pe care va fi tiparita polita de asigurare Carte Verde incepand cu data de 01.07.2020 si sa comunice decizia respectiva Consiliului Birourilor si autoritatilor vizate din tarile lor.
Precizam faptul ca BAAR a informat deja Consiliul Birourilor precum si Autoritatea de Supraveghere Financiara, Inspectoratul General al Politei de Frontiera si Inspectoratul General al Politei Rutiere – Directia Politei Rutiere cu privire la faptul ca, incepand cu data de 01.07.2020, societatile de asigurare din Romania vor utiliza polite de asigurare Carte Verde, tiparite pe hartie alba.
Conform legii 132/2017 art. (8) raspunderea asiguratorului RCA incepe:
Polita RCA intrata in valabilitate nu poate fi anulata.
Incepand cu luna urmatoare celei in care s-a efectuat plata integrala catre furnizor sau a avut loc livrarea bunului, oricare dintre situatii intervine prima, contractul de leasing intra in derulare, urmand a fi facturate ratele de leasing precum si costurile adiacente prevazute in contractul de leasing.
Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24:00 a ultimei zile de valabilitate inscrise in polita de asigurare sau, anterior acestei date, in momentul radierii din evidenta circulatiei sau al transmiterii dreptului de proprietate al vehiculului, mentionat in documentele emise de autoritatea de inmatriculare/inregistrare.
Prima de asigurare aferenta perioadei de asigurare de la data instrainarii bunului catre alta persoana pana la expirare, se va restitui de catre Asigurator, in urma unor calcule prestabilite, direct catre utilizatorul mentionat in cadrul RCA-ului in urmatoarele conditii:
Politele RCA se emit direct din portalul asiguratorilor ceea ce presupune inregistrarea si stocarea datelor inscrise in polita de asigurare in sistemul informatic al societatii de asigurare emitente. Incepand cu 01.01.2010 Autoritatea de Supraveghere Financiară pune la dispozitie o baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) incheiate pe teritoriul Romaniei – CEDAM. La emiterea asigurarii RCA va fi interogata si baza CEDAM, unde sunt stocate datele privind daunalitatea pe fiecare bun asigurat. Aceste date sunt bazate pe informatiile transmise de Asiguratori catre CEDAM.
Verificarea existentei unei polite RCA valabile se poate efectua prin interogarea bazei de date CEDAM (baza comuna a societatilor de asigurare si a Politiei Romane,), accesand adresa de internet https://www.aida.info.ro/ro/polite-rca . Verificarea se poate realiza in functie de numarul de inmatriculare sau de seria de sasiu a autovehicului.
Avizarea daunei la asigurator se face imediat dupa producerea acesteia sau imediat ce ai luat la cunostinta de producerea acesteia. Avizarea se poate face prin telefon la Call Center daune al societatii de asigurare / on line pe site-ul asiguratorului / la centrul de daune al acestuia si presupune furnizarea informatiilor despre eveniment.
In cazul furturilor (atat partiale cat si totale), este obligatorie declararea acestora la Sectia de Politie in raza careia s-a constatat disparitia bunului, apeland la serviciul de urgenta 112, in maxim 24 de ore de la data constatarii disparitiei. Tot in maxim 24 de ore de la data avizarii la Politie, este necesara avizarea furtului si la asigurator.
Asigurator |
Adresa WEB |
ALLIANZ TIRIAC |
https://www.allianztiriac.ro/ro_RO/persoane-fizice/proces-de-dauna.html |
ASIROM |
|
GENERALI |
|
GOTHAER |
|
GROUPAMA |
|
OMNIASIG |
|
UNIQA |
|
CITY INSURANCE |
In vederea deschiderii dosarului de dauna, ai nevoie de:
Pentru obtinerea delegatiei pentru deschiderea dosarului de dauna iti punem la dispozitie 2 variante:
Poti deschide dosar de dauna direct la societatea de asigurare emitenta a RCA-ului apartinand persoanei responsabila pentru producerea accidentului sau la societatea de asigurare emitenta a politei CASCO care, ulterior, va face regres catre societatea emitenta a politei RCA. In aceasta situatie, polita CASCO nu va fi afectata de rata daunei generata de dosarul deschis cu regres.
In situatia în care persoana responsabila de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, iti recomandam sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania . Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz în care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul în care autorul a ramas neidentificat (caz in care fondul acopera numai vatamarile corporale). Existenta unui RCA valabil la o anumita data se poate verifica prin interogarea bazei CEDAM.
Autovehiculul finantat va fi reparat intr-o unitate service autorizata RAR pentru repararea marcii respective, conditie pentru mentinerea garantiei vehicolului oferita de producator.
Reparatia se poate efectua intr-unul din service-urile partenere ale societatii de asigurare cu care aceasta are decontare directa. Asiguratorul va achita contravaloarea reparatiei direct catre unitatea service, mai putin fransiza prevazuta in contractul de asigurare.
In cazul in care are loc unul dintre aceste evenimente, dupa efectuarea formalitatilor legale cu privire la deschiderea dosarului de dauna, constatarea evenimentului si incadrarea avariei/furtului in categoria daunei totale din avarii/furt , asiguratorul transmite catre societatea de leasing adresa de dauna toala care va contine calculul si stabilirea sumei despagubite. Tiriac Leasing IFN S.A. va transmite cererea de despagubire catre asigurator si in urma incasarii despagubirii se procedeaza la inchiderea contractului de leasing ( Finalizare leasing).
Cu exceptia cazurilor in care contractul de leasing prevede altfel, ratele sunt scadente lunar, termenul de plata al facturilor este de maximum 10 zile lucratoare de la data scadenta a obligatiei contractuale pentru care au fost emise, prevazute in contractul de leasing.
Timbrul de mediu este datorat in urmatoarele situatii:
Pentru a putea beneficia de o solutionare rapida a cererii de finantare, este necesar sa ne pui la dispozitie un dosar complet, continand toate documentele solicitate.
De asemenea, in cazul in care doresti finantare pentru achizitie de autovehicule ai la dispozitie cele 2 produse cu aprobare simplificata: finantare rapida si finantare start-up.
In vederea obtinerii unui duplicat al unei placute de inmatriculare, este necesar sa ne transmiti o solicitare scrisa, insotita de dovada obtinuta de la Politie in care se mentioneaza pierderea placutei (in original) sau de o declaratie notariala pe proprie raspundere in acest sens (in original).
Firmele nou infiintate sunt acceptate la finantare de catre Tiriac Leasing. In cazul in care se doreste finantare pentru achizitia unui autoturism nou ai la dispozitie produsul finantare start-up. In cazul finantarii pentru alte bunuri sau in cazul in care se doreste un avans mai mic, se poate accepta depunerea unor garantii suplimentare. Garantiile acceptate pot fi de tipul: garantare de catre un tert prin contract de fidejusiune, scrisoare de garantie bancara, bilete la ordin avizate de banca, contract de ipoteca sau gaj fara deposedare.
In vederea ridicarii de la Politie a certificatului de inmatriculare retinut, este necesar sa ne transmiti o solicitare scrisa, insotita de urmatoarele documente: dovada de la Politie care atesta remedierea cauzei care a determinat retinerea certificatului, copia procesului verbal, precum si copia chitantei cu care s-a achitat amenda respectiva.
Pentru a facilita demersurile aferente finalizarii contractului de leasing si efecturii trasnsferului de proprietate, cu aproximativ 45 de zile inainte de scadenta ultimei rate de leasing vei primi o instiintare prin care ti se vor comunica informatii utile cu privire la optiunile pe care le ai la finalizarea contractului (achitarea integrala si efectuarea transferului de proprietate / prelungirea perioadei de leasing / cedarea contractului de leasing catre un tert), precum si cu privire la transferul proprietatii.
Etapele perfectarii formalitatilor aferente transferului de proprietate sunt urmatoarele:
Factura de valoare reziduala, care va include si cheltuielile efectuate de catre Locator in vederea inchiderii contractului, va fi emisa in termen de 10 zile de la data emiterii facturii fiscal aferente ultimei rate de leasing.
In urma efectuarii transferului de proprietate, iti vom transmite urmatoarele documente:
Pe parcursul derularii contractului de leasing, pe baza unei solicitari scrise, ai posibilitatea sa rambursezi integral anticipat finantarea acordata. Conform legislatiei in vigoare, rambursarea integrala a finantarii in mod anticipat este posibila doar dupa implinirea unui termen minim de 12 luni de la data la care ai intrat in posesia obiectului de leasing (in conformitate cu prevederile O.G. 51/1997 republicata in 2000, durata minima a unui contract de leasing este de 12 luni).
Novarea utilizatorului in cadrul contractului de leasing este posibila in orice moment al derularii contractului, pana la momentul transferului de proprietate.
In situatia constatarii de catre societatea de asigurare a furtului total sau a distrugerii totale a bunului finantat, in functie de indeplinirea sau nu a conditiilor necesare pentru acordarea despagubirii:
Acest lucru este posibil doar cu acordul prealabil al societatii noastre. Acordul se va elibera in baza unei solicitari scrise, in care se vor precizeaza datele de identificare ale tertului, care urmeaza sa preia bunul in folosinta si care va fi insotita de o copie dupa actul de identitate/CUI-ul persoanei fizice/juridice care va folosi bunul.
Societatea noastra isi rezerva dreptul de a nu elibera acordul in situatia in care nu ai platite la zi toate facturile emise sau nu agreeaza persoana fizica/juridica catre care se doreste a se transmite folosinta bunului. Utilizatorul ramane tinut raspunzator de indeplinirea tuturor obligatiilor ce ii revin conform contractului, privind utilizarea si protejarea bunului, precum si plata ratelor de leasing.
Pe parcursul derularii contractului de leasing, pe baza unei solicitari scrise, ai posibilitatea sa achiti in avans mai multe rate sau o parte din capital.
In situatia in care doresti achitarea in avans a unor rate de leasing, nu se va proceda la modificarea contractului de leasing, facturarea ratelor de leasing urmand a fi reluata incepand cu urmatoarea scadenta care survine ultimei scadente pentru care s-a emis in avans factura.
In situatia in care doresti achitarea in avans a unei parti de capital, se va proceda la recalcularea in mod corespunzator a dobanzii, fara a fi modificate scadentele ulterioare si perioada de leasing.
Termenul de plata al facturilor nu este influentat de primirea sau nu a acestora, facturile trebuind achitate in termenul prevazut in contract.
Contractele de leasing pot fi modificate prin intermediul actelor aditionale, in urma unei solicitari efectuate de catre reprezentantul legal al utilizatorului persoana juridica/utilizatorul persoana fizica sau persoana fizica autorizata. Solicitarile de modificare a contractelor de leasing se transmit finantatorului in scris, prin intermediul formularelor tipizate puse la dispozitia clientilor.
Taxa aferenta emiterii actelor aditionale la contractele de leasing poate varia, in functie de natura serviciului prestat si este in conformitate cu tarifele practicate de societate la momentul prestarii serviciului respectiv.
Esalonarea valorii reziduale a bunului ce face obiectul contractului de leasing este posibila in situatia in care, in urma prelungirii perioadei de leasing, vechimea bunului nu ar depasi 7 ani la finele perioadei de leasing astfel prelungita, aprobarea putand fi obtinuta in baza actualizarii dosarului de finantare si efectuarea unei noi analize de risc.
Orice modificare in datele societatii (persoane juridice) sau in datele personale (persoane fizice) ale utilizatorului trebuie comunicate Tiriac Leasing IFN S.A. printr-o adresa scrisa. In functie de modificarea respectiva, este posibil sa fie necesara incheierea unui act aditional la contractual de leasing.
Pentru a se modifica denumirea societatii, respectiv numele utilizatorului (in cazul unei persoane fizice) din cadrul contractului de leasing, este necesara trimiterea pe fax sau e-mail a urmatoarelor documente, in copie: